nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Het spookt hier!                                                                                                                         -Iran-

Iran, we zitten in Esfahan, op een “campsite” bij het ITTI (Iran Touring&Tourism Inns Corporation) Hotel… Wij hebben de beschikking over internet. Maar het spookt hier op meerdere sites. Zo is het onmogelijk om google maps te bereiken, nodig voor het bijwerken van de route. Maar maps is weer wel te zien op onze eigen site? Als ik google.nl of google.com probeer krijg een heel verhaal in het Persisch maar geen google. Via een omweg weer wel de google zoekmachine, maar google maps blijft onbereikbaar!

In het kort, het is even wennen in Iran, het verkeer is bijzonder “niet”westers, vooral in de steden is het ieder voor zich en “A….” helaas niet voor iedereen. Ze rijden letterlijk het stof van je bumper.

Marijke volledig ingepakt, zodra je de blinden voor de ramen opent. Zwemmen met kleding aan in de Kaspische zee, terwijl ik lekker in mijn onderbroek op het overvolle strand op de lokale zondag het water in ga.

Dan al die belangstelling, “where you from? Witch country?” meestal de enige Engelse woorden die ze kennen.  Maar de gastvrijheid, daar kunnen wij wat van leren! Wij staan bij particulieren in de tuin, en kunnen met moeite in ons eigen bed slapen, alles staat binnen in huis ons ter beschikking, bedden, eten en de wil om ons overal hun woonomgeving te laten zien.

In het kort nog even onze route, wij zijn via Sero de grens gepasseerd zonder problemen, alleen even een uurtje wachten tot het computer systeem (jazeker,draait op Windows) van zijn crash is hersteld. Maar daarna is het binnen een half uurtje geregeld. Marijke wordt apart genomen en persoonlijk begeleid, bij alle stempelposten worden de aanwezige mannen hiervoor de ruimte uitgestuurd. Zelf rij ik de auto op lraanse manier als spookrijder tegen het verkeer in naar Iraans grondgebied, even papieren stempelen en wij worden letterlijk in Iran als gasten onthaald. Voor ons geen diesel tax, die eigenlijk iedere buitenlander moet betalen. Die zelfde avond ontmoeten wij een stel Fransen die de “verkeerde grenspost” passeerden en betaalden vrolijk 350 euro, met nog wat onder tafel om de gevraagde 500 euro iets te verlagen.

Na Turkije, met een diesel prijs van ongeveer 10-15% hoger dan in Nederland is het hier weer fijn tanken met een niet gesubsidieerde literprijs van 0,16 euro. Het is de kunst om op een kaartje van een vrachtauto chauffeur  gesubsidieerde diesel van 7 eurocent  per liter te tanken helaas is dat nog maar gedeeltelijk gelukt…...     

Via Tabriz, Tehran, Kaspische zee, Tehran, Qom  zitten wij nu in Esfahan het historisch centrum van Iran. Het was even zoeken naar een geschikte plaats om te overnachten. De navigatie kaarten, de papieren kaarten, vele wegen staan er niet op, andere blijken niet te bestaan.  Net als  internet in Iran, ook hier spookt het.

Wordt vervolgd.

                                                                                           000