nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Traditionele Iraanse bruiloft                                                                    -Iran-

Vriendelijkheid en gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de Iraanse bevolking, zo krijgen wij in Shiraz een uitnodiging van Amin om zijn bruiloftsfeest mee te maken. Een traditioneel bruiloftsfeest, verwelkomt het bruidspaar met vuurwerk, mannen en vrouwen zijn gescheiden, het bruidspaar feest mee aan de dameszijde (de dames zijn niet gesluierd). We worden getrakteerd op een bordje fruit, glaasje thee en op elke tafel komt er een fles water. Persoonlijk worden we per tafel verwelkomt door het bruidspaar, veel muziek en dans, de bruidegom moet het mes voor het aansnijden van de taart duur betalen aan z’n bruid, zij danst heel uitbundig en als ze voldoende geld ontvangen heeft krijgt de bruidegom het mes om gezamenlijk de taart aan te snijden.

De cadeaus bestaan uit goud of geld, er wordt omgeroepen wat de gasten voor geschenk geven. Als dank hiervoor krijgen ze een presentje.

De gerechten van het buffet worden één voor één door de bruid en bruidegom geproefd waarna de gasten in de rij staan (hier erg ongebruikelijk om in de rij te staan). Het toetje is een stukje bruidstaart! Mmm lekker.

Plots is het geheel veranderd, vrouwen hebben zich klaargemaakt voor vertrek, alle chadors zijn tevoorschijn gehaald, ineens een wereld van verschil, het kleurrijke geheel is zwart geworden.

Het afscheidsvuur wordt aangestoken en de meesten vertrekken, een selectief groepje blijft achter, zij feesten gezamenlijk met de mannen verder!

De mannen hebben zich de hele avond samen moeten vermaken, geen bruidspaar aanwezig, alleen bij aankomst hebben ze een kleine glimp van de bruid kunnen waarnemen. Ze dansen met elkaar en er werd omgeroepen wat zich aan de andere kant afspeelde. De bruidstaart hebben ze niet geproefd!

Onder begeleiding van toeterende, buiten de auto hangende mensen, brengen we het bruidspaar naar hun slaapverblijf. Dans en muziek begeleid hun naar de slaapkamer waar we getuige zijn van de laatste rituelen.

We zijn Amin en Neda heel dankbaar dat we deze traditionele bruiloft samen met hen mochten vieren en wensen Amin heel veel succes op de 100 mtr. Sprint en het verspringen bij de Para Olympics in Londen.

Foto's Amin en Neda

 

 

Sorry voor de kwaliteit van de foto's.... (Atte)

                                                                                          000