Verstopte neus                                                                                                               -Kenia-

Na twee maanden zijn wij weer op weg richting Kaapstad. De camper heeft na twee maanden rust nieuwe beschermrubbers in de voorste spatschermen gekregen, dit was echt nodig. De linker ligt ergens in Saudi Arabië de rechter was ook niet meer al te best, een kleine onvolkomenheid van Bremach. Tevens is de afscherming naar de motor lucht inlaat (geplaatst achter het rechter voorwiel beter beschermt tegen stof). Dit heeft ons redelijk parten gespeeld in het eerste gedeelte van de reis en resulteerde in steeds weer een verstopt luchtfilter.

De eerste kilometers verliepen prima, via Mount Kenia daarna richting Masai Mara, het meest bekende nationale park van Kenia. We hebben heel veel prachtige dieren gezien van heel dicht bij. Na ongeveer 40km park begint de Bremach blauwe rook te produceren, het teken van een verstopte neus (luchtfilter). Er vallen een paar flinke “knopen”. Mijn discussie met de tamelijk eigenwijze importeur van de Bremach in Oostenrijk had nl. niet tot resultaat dat mijn filterstof probleem adequaat  werd opgelost door het leveren van een snorkel inlaat (hoog aanzuig systeem op cabine) welke wel was besteld maar niet direct leverbaar bleek. De geleverde grote rubber afscherming moest voldoende zijn….

Snel het filter wisselen met een nieuw reserve, we rijden weer en 200m verder en daar liggen 4 leeuwen heerlijk uit te buiken, wij hadden ze niet gezien, gelukkig hadden ze al wel gegeten. Het filterprobleem is dus nog niet verholpen en we moeten nog heel wat “dirt roads” rijden voor we in Kaapstad zijn.

Dit probleem moeten we toch eerst oplossen. Wij rijden na de Masai Mara weer richting het noorden van Kenia door een gebied met eindeloze prachtige thee plantages en vlak bij Lake Nakuru vinden wij een schitterende boerderij met camping. De mail discussie met de importeur loopt vast en ik besluit Bremach in Italië op de hoogte te stellen van ons probleem. Het probleem heeft de aandacht, er wordt aan gewerkt…   wij zijn misschien weer te ongeduldig na twee maanden Nederland?. Helaas na 5 dagen intensief e-mail contact blijkt Bremach niet in staat de eerste 6 maanden!!!een snorkel systeem te leveren….. Ons vertrouwen in de dealer Allrad Christ in Oostenrijk en de Bremach fabriek in Italië heeft een flinke deuk opgelopen. Inmiddels heb ik als experiment de positie van de luchtinlaat enigszins  aangepast. Het zal de tijd leren wat te doen.

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel, wij zitten in een prachtig land met prima weer op een schitterende boerderij van zo’n 500 Ha groot met ongeveer  450 medewerkers… (ja hier kan dat nog) het bestaat uit een akkerbouw gedeelte met veel graan en maïs, een melkveehouderij, een wol weverij en een camping met prima bar.  Hier houden wij het wel even vol!

Nog even terug naar de eerste dagen in Nairobi, de afgelopen 30 jaar heb ik daar enkele malen het David Sheldrick olifanten weeshuis bezocht. Dit is zo indrukwekkend dat wij samen hier weer een bezoek hebben gebracht.

David Sheldrick (geb.1919-1977) samen met zijn vrouw Daphne begonnen in Kenia de leef gewoontes van olifanten te onderzoeken in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als eerste vingen ze jonge olifanten weesjes op. Met olifantjes vanaf twee jaar oud waren ze vrij snel succesvol. Na veel onderzoek blijkt een olifant een van de meest inefficiënte spijsvertering systemen van de dierenwereld te hebben. Vooral zeer jonge olifanten zijn erg afhankelijk van de moedermelk om te kunnen overleven. De samenstelling hiervan bleek na jaren van onderzoek zover te zijn geoptimaliseerd en nagemaakt te kunnen worden dat ook jonge olifantjes vanaf enkele maanden hiermee in leven blijven.

Vandaag de dag is het David Sheldrick Elephant Orpharnage aan de rand van het Nairobi National Park continu bezig zo’n 35 kleine verweesde olifantjes, vaak door stroperij maar ook in de steek gelaten na verwondingen door de leeuwen, luipaarden of hyena’s. Deze worden verzorgd tot ze ongeveer 3 jaar oud zijn en dan teruggezet in een van de natuur parken waar ze weer door een olifanten groep worden opgenomen. De begeleiding tijdens de opname is zeer intensief, iedere olifant word door een begeleider dag en nacht (de begeleider slaapt bij het olifantje in de stal!) vergezeld door steeds weer iemand anders om zich er niet aan te hechten. De meesten zijn in een shock situatie binnengebracht en dit duurt jaren om ze het vertouwen in de omgeving terug te geven. Het is een “non provit” thrust organisatie die volledig draait op bezoekers donaties. Iedere dag tussen 11 en 12 uur is de bezoek tijd en worden de dieren voor te bezoekers gevoerd.

zie foto’s

                                                                                            000