nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Gelukkig,  maar 2 uur lopen.                                                                                       -Oeganda-

Kampala, de hoofdstad van Oeganda gelegen op zeven heuvels en je ziet er geen hoogbouw een typisch Afrikaanse stad. Het is de plek waar Ido (onze zoon) zijn (Australische) vrouw Renée heeft leren kennen tijdens zijn stage op de bloedbank.

Kroon-kraanvogel, de Oegandese nationale vogel

Het land wat wij allemaal nog kennen van het dictatoriale bewind van Idi Amin uit de jaren zeventig. Na vele jaren van rebellie, de laatste en meest bekende Lord’s Resistance Army onder leiding van Joseph Kony. Bekend van de kind soldaten en de enorme wreedheden die hij met zijn tegenstanders beging. Duizenden kinderen in het noord-oosten van Oeganda hebben jaren lang iedere nacht buiten hun dorp moeten vluchten om uit zijn handen te blijven, dit heeft geduurd tot aan 2008. Tot deze tijd zijn delen van Oeganda onveilig geweest voor bezoekers o.a. ten noorden van Mount Elgon het gedeelte waar wij langs zijn gegaan (lees artikel Onverstandig) was een rekrutering gebied van de kind soldaten.

zij leven in een betere tijd

Vanaf de tweede helft van de negentiger jaren heeft Oeganda onder leiding van Museveni de economische wind weer in de rug. Het heeft echter vele jaren geduurd voordat er in de wildparken weer wat dieren te zien zijn, bijna alles was leeg gestroopt. Tot aan dit moment kunnen de parken nog niet tippen aan de grote hoeveelheden wild (en toeristen) van voor de Amin tijd.  

In Kampala bij de UWA (Oegandese Wildlive organisatie) regel je de permits voor de Berg Gorilla tracking in het Bwindi park in het zuiden van Oeganda, het hoogtepunt van een bezoek aan dit land. Zoals in (bijna) alle oost Afrikaanse landen hier kun je er alleen betalen met cash US$! Lang leve de “westerse”toeristen.

crater lake gebied

Via het Crater Lake gebied in het westen, een prachtig gebied met ontelbare hoeveelheid  vulkaan krater meertjes gaan wij naar het Queen Elizabeth park, vroeger het meest bekende wildpark van Afrika, nu nog leuk om te bezoeken. Onderweg komen wij voor de vierde keer een Australische groep tegen die per fiets door Afrika trekken. Wij rijden niet door het park vanwege de exorbitant hoge kosten, buitenlands geregistreerde auto kost 150 US$ per dag dan nog de entree en overnachting (camping) kosten, reken maar gauw op zo’n 500-600 US$ voor twee dagen….. Wij maken een “privé”  boottocht op de rivier met lokale vissers en zien heel veel prachtig wild, je voelt je belangrijk, drie mensen vergezellen ons, een gids een boot bestuurder en de derde? Iemand voor onze veiligheid, het zal wel….

Wij kwamen ze steeds weer tegen deze Australiërs op de fiets!, hier met zijn vijven deels fietsend door Europa Tim en Hayley(tot Kampala), en vanaf Nairobi tot Dar es Salaam vergezeld door Ben, Graig en Gareth. Petje af voor zo'n prestatie!! 

berg gorilla

Na een paar dagen aan het mooiste meer van Oeganda, Lake Bunuony gaan wij de Berg gorilla’s bezoeken in het Bwindi park. Berg gorilla’s zijn de grootste gorilla (en aap soort) soort in de wereld, met een populatie geschat op 700-750. Ze leven alleen in dit berggebied tussen de 2300 en 4000m hoogte, op de grens met de Democratische Republiek Congo (voormalig Zaire) en Rwanda. Sinds mislukte experimenten door dierentuinen in de jaren 60 zijn er geen Berg Gorilla’s die leven in gevangenschap. Dian Fossey, bekend van de film “Gorillas in the mist”, heeft na die tijd een groot deel van haar leven gewijd aan onderzoek naar deze diersoort en is uiteindelijk in 1985 vermoord door stropers. De berg gorilla’s  onderscheiden zich van de Low-land gorilla soort door de grovere bouw en de dikkere langere vacht.  Een aantal families zijn gewend aan mensen bezoek, eenmaal per dag mogen 8 bezoekers 1 uur lang bij deze familie“op bezoek”. Om 8 uur ’s ochtends  krijg je een briefing wat wel en niet mag en ga je met een aantal rangers op pad, er zijn dan al 2 rangers eerder vertrokken om het spoor te volgen van de laatst bekende plaats. Tijdens onze bergtocht wordt de positie van de familie gorilla’s doorgegeven. Wij troffen het, het was maar 2 uur lopen voor wij ze vonden. (het komt voor dat je 8-10 uur moet lopen of ze helemaal niet ziet!)

 

Verbazingwekkend hoe veel deze dieren met mensen gemeen hebben, ze leven in families van ong. 8- 20 in aantal onder leiding van een Silverback. De Silverback (het mannetje met een grijze rug) maakt zich niet druk of doen wij mannen dat wel?, de vrouwtjes zijn druk in weer, net als thuis en de jongen spelen als kinderen. Door de rebellie in de DRC vanwege de ontbossing en delfstoffen in dit berggebied wordt er nog steeds gestroopt en neemt het aantal niet toe ondanks de uitstekende bescherming van de Wildlive organisaties van Oeganda en Rwanda en wordt deze diersoort met uitsterven bedreigd. De dieren zijn vatbaar voor dezelfde virus en bacteriologische infecties als de mens maar hebben hier geen weerstand tegen. Onlangs is er weer hele gorilla familie gestorven door (zieke)mensen bezoek. Toeristen bezoek is dan ook discutabel, maar door de permit prijs van 500 – 750 US$ per persoon een inkomsten bron voor de Wildlive organisaties om in ieder geval in Oeganda en Rwanda op dit moment de benodigde bescherming aan deze diersoort te geven.

Voordat we Oeganda een schitterend groen land, wel de parel van Afrika genoemd verlaten bezoeken wij in Kisoro op uitnodiging van een ambulance chauffeur een klein ziekenhuis opgezet in 1957 door zusters uit Breda. Inmiddels functioneert het onder Oegandees management. Wij worden rondgeleid door Willem, een van de twee Nederlandse tropen artsen in opleiding.  Het dwingt veel respect af voor mensen die een deel van hun leven geven voor deze hulp aan Afrika.

                                                                                           000