nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Daar, is alles veel beter                                                                                                 -Malawi-

Het verlaten van Tanzania verloopt soepel, de douane werkt efficiënt. Malawi een klein onbekend en Afrikaans land van weinig economisch belang, de meeste Nederlanders hebben er nog nooit van gehoord en volgens de “Bijbel der backpackers” de Lonely Planet, een van de armste landen van Afrika. Niemand is echter verspeend van vooroordelen, veelal onbewust door de omgeving en de journalistieke opinie gevormd. Malawi komt echter heel anders op ons over. Tot nu toe moesten wij in alle bezochte Afrikaanse landen dik betalen voor een visum, het “toegangsbewijs” voor vreemden. 30 tot 100 U$ per persoon ben je hiervoor verschuldigd, meestal mag je hiervoor een hele maand in het land je welkome euro’s en of dollars in ruime mate spenderen.

keurig opgeruimd en aangeveegd

Malawi, je bent er welkom een hele maand lang, helemaal gratis, geen wegenbelasting, geen CO tax of wat voor slimme belasting dan ook. Wij ontmoeten hier de meest vriendelijke, ontspannen en open bevolking van Afrika op onze reis tot nu toe. Sinds mensenheugenis  is het een politiek stabiel land zonder oorlog en stammentwisten, je leest het af aan de ontspannen gezichten van de mensen. Malawi, ter grote van 3x Nederland met 16 miljoen inwoners, gelegen aan een van de grootste zoetwater meren van Afrika, Lake Malawi. Jazeker arm naar onze westerse begrippen, maar alles is er groen alles groeit hier bijna vanzelf, de mensen lopen er “netjes” bij, er zijn weinig hulporganisaties actief, je mist de sporen hiervan, bijna geen borden met “dit hebben wij betaald” langs de weg. Ook houden de kinderen niet hun hand op of roepen money, money als ze ons zien  maar zwaaien vriendelijk.  Foto’s maken vinden ze prachtig, ze vragen er zelfs om en kruipen vervolgens bijna in je camera.

allemaal op de foto

Er zijn geen drempels, bijna geen verkeer op de prima wegen. Volgens de Lonely Planet uitgave maart 2010, heeft Malawi een BNP minder dan 250 U$ per inwoner, ik heb het even gecheckt, in 2009 was het 350U$, op 4 na de laagste van de wereld landen.  Ik twijfel regelmatig aan de betrouwbaarheid van de Lonely Planet, maar hiermee  zitten ze aardig in de buurt. Volgens informatie van “overlanders” is er werkelijk niets te koop in Malawi, (ze reisden allemaal van het meer ontwikkelde zuiden naar het noorden van Afrika). In de hoofdstad Lilongwe zien wij de meest mooie moderne “shopping malls” hier is werkelijk bijna alles te koop. Ook onderweg in de grotere plaatsen liggen de meest benodigde artikelen gewoon in de winkel rekken…..zo zie je maar weer, geloof niet alles wat er geschreven en geroepen wordt, het blijkt vaak op ongegronde verouderde informatie te zijn gebaseerd of bewust via de media gemanipuleerd…..

Klein -westers?- probleem, de lokale valuta, de Malawi kwacha op 7 mei 2012 losgekoppeld van de Am. Dollar en tevens 33% in waarde gedevalueerd van 166 naar 250 kwacha per dollar. Inmiddels is de waarde rond de 350 of wel 450 voor een euro. Een waarde vermindering van meer dan 100% binnen 8 maanden. (het lijkt op Zuid Amerika in begin jaren 80, in Paramaribo en Rio wisselde ik geld vlak voor ik ging eten, 12 uur later was de koers n.l. weer gunstiger) De grootste biljetten zijn 1000 kwacha, pas in maart vorig jaar als een van de eerste economische acties van de op 12 april 2012, na de dood van Bingu wa Muthatika, aangetreden vrouwelijke president Joyce Banda. De 1000 kwacha biljetten zijn nog niet ruim voorhanden met als gevolg dat je meestal 500 kwacha (1,10 euro) biljetten uit de ATM krijgt, met een maximum van 20.000 Kw. (ong. 45 euro) per opname.  Wat is het probleem? De dikte van de stapel papier, 40 stuks limiteert de opname…….

iedere dag weer anders

Het meer van Malawi, van noord naar zuid bijna 600km lang, met prachtige stranden aan een zoetwatermeer, bilharzia vrij en (bijna) zonder krokodillen.  Schitterende vergezichten en prachtige ochtend en avond luchten. Hier zijn behoorlijk wat prima “lodges” met  bijna allemaal een camping voorziening,  ze worden gerund door buitenlanders, Engelsen, Zuid Afrikanen Zambianen en… Nederlanders. Chitimba, de eerste camping waar wij verblijven heeft Nederlandse (Limburgse) eigenaars, Ed en Carmen Peeters. Ze hebben zes jaar geleden de Peel verruild voor deze prachtige plek. Inmiddels zijn ze de grootste werkgever van de omgeving met 23 lokale werknemers. Wij zijn er bijzonder welkom en vieren het kerstfeest met alle werknemers, een bijzondere gebeurtenis.

31 december 2012, om 12 uur samen bij maanlicht op het verlaten strand van de Makuzi Lodge met een fles “bubbeltjes water” kan het nog romantischer?

Inmiddels heeft de regentijd, die volgens publicaties van de “weergoden” (bijna net zo betrouwbaar als de Lonely Planet) die medio November vanuit het noorden Malawi bereikt, ons toch begin Januari ingehaald. Wij hebben steeds minder “droge” buien en vaak maar één natte per dag van juist… 24 uur lang. Wij nemen afscheid van een schitterend land met een uiterst vriendelijke bevolking,  gaan op weg naar Zambia, hier moet het allemaal veel beter zijn volgens de ……….  

                                                                                           000