nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Groot of groot                                                                                                                  -Zambia-

Steeds zuidelijker, steeds meer ontwikkeld en meer westerse invloeden worden merkbaar. Lusaka, Zambia je kunt er prima westers eten in uitstekende restaurants, in de “shopping Malls” waan je jezelf in Amerika of Frankrijk  of waar ook maar in de westerse wereld. Daarbuiten is het noch echt Afrika. De welbekende “negerhutten van Oom Tom” blijven voorlopig ons beeld bepalen.

Een bezoek aan het westelijk deel van Zambia wordt ons afgeraden, door de regentijd is dit onbegaanbaar. Onze route gaat daardoor vrij snel zuid waards richting Livingstone, bekend van de Victoria Falls. Volgens gegevens op internet over de grootste watervallen op de wereld kom ik er echt niet uit. Typisch Amerikaanse? (in Dubai kunnen ze er ook wat van) weergave, je hebt de hoogste, de hoogste in vrije val, de breedste, de breedste aaneengesloten, de grootste in watervolume per jaar, per seizoen en ga zo nog maar even door….. zelfs de grootste waterval van Nederland de Vrijenbergerspreng bij Loenen met zijn 15 meter (niet)vrije val zou hierin volgens mij echt genoemd moeten worden.

Voor ons echter zijn deze Victoria Falls gelegen op de grens van Zambia en Zimbabwe bijzonder imposant. Volgens bronnen op internet de breedste aaneengesloten waterval ter wereld, ruim 1,7km breed en met een spectaculaire 128m vrije waterval  die in de regentijd een enorme water “spray” geeft, maar t.o.v. de Niagara Falls op de grens tussen de US en Canada, met slechts een hoogte van 51m maar met zijn enorme watervolume per/jaar is deze wel weer ruim 2x zo groot in dit opzicht, toch vinden wij de Victoria Falls gewoonweg de grootste! Ons laatste bezoek aan de Niagara is al weer even geleden…. De Iquazú watervallen in Zuid Amerika dan, zullen jullie denken?  Wederom gelegen op een landen grens, n.l. tussen Brazilië en Argentinië, wel deze  waterval heeft echter van beiden niets, het is niet de grootste qua volume ook niet in hoogte (slechts 82m), het is wel de breedste met 2,7km maar weer niet aaneengesloten. Deze laatste moeten wij nog bezoeken en heel misschien denken wij er over een paar jaar dan wel weer anders over…..

de "spray"

Victoria Falls

David Livingstone, zag als eerste blanke in 1855 dit imposante natuurverschijnsel  volgens de lokale bevolking  “Mosi-oa-Tunya” ofwel “de rook die dondert” , maakte dit wereldkundig en de toenmalige koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk werd hiermee onsterfelijk gemaakt. Volgens David Livingstone zou de oude inlandse naam  echter “shongwhe” zijn geweest, dit betekend in de Tonga taal  “de dampende rook” en de naam “Mosi-oa-Tunga”  zou zijn gegeven door eerdere Arabische ontdekkingen…… maar dat willen wij natuurlijk niet weten!

David Livingstone, de meest bekende Afrikaanse ontdekkingsreiziger, na zijn studie medicijnen en theologie was het afschaffen van de slavernij een van zijn doelstellingen. Het ontdekken van de oorsprong van de Nijl was de financiële basis  waarop Livingstone vertrok, maar na enige jaren werd men in Engeland en de VS ongerust en de journalist van de New York Herold, Henry Morten Stanly werd er op uitgestuurd om Livingstone te zoeken. Dit lukte na enige jaren in 1871, hij sprak de typisch Engelse en later legendarische woorden bij de ontmoeting met de enige blanke in heel zuidelijk Afrika, “Dr Livingstone I presume?” (Dr Livingstone naar ik aan neem?) Twee jaar later stierf David Livingstone op 60 jarige leeftijd aan malaria, hij gaf de voorzet van de wereld wijde afschaffing van de slavernij.

Zambia, een Afrikaans land zoals wij dat voor ogen hebben, dunbevolkt, in onze ogen typisch Afrikaans met een lieve ongecompliceerde bevolking. Maar ook voor ons voorzien van het westerse comfort die wij enige jaren geleden alleen aan het Rhodesië van Ian Smith, het huidige Zimbabwe van Robert Mugabe toedichten……

Zimbabwe, het huidige politiek omstreden Afrikaanse land van Robert Mugabe, door zijn landhervormingspolitiek economisch volledig mislukt, morgen gaan wij de grens over met heel veel vooroordelen….. wij houden jullie op de hoogte, maar wel met waarnemingen en verslag via de AMworldtour bril!

er zijn meer die wel eens raak schieten......

                                                                                          000