nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Het is maar hoe je het ervaart.                                                                       -Mozambique-

Na onze iet wat overhaaste vertrek vanuit Zimbabwe naar Mozambique heeft het bijna 2 weken geduurd voordat Marijke zich weer wat beter voelde. De medicijnen werkten goed maar de 10 dagen durende kuur heeft ook zo zijn negatieve effecten gehad. Maar alles is weer gezond!

Mozambique, voor vele Nederlanders bekend van de onroerend goed (gewoon mooi vakantiehuis voor zo’n 2 mil. eurotjes) perikelen van onze “bijna” koning Willen Alexander en zijn Maxima. Volgens een artikel in de NRC van 16 jan 2012, is het na vele mislukte pogingen om het opstal te verkopen voor een symbolisch bedrag geschonken aan Machangulo SA, de organisatie die het project beheerd, dit door premier Rutte vermeld in een brief aan de tweede kamer.

vakantie huisje "bijna" koning Alexander en Maxima

Mozambique 20x Nederland met 23 milj. Inwoners. Na een lange periode van burgeroorlog is sinds 1994 het land politiek stabiel. De huidige president is Armando Guebuza van de Frelimo partij. Fremilo, oorspronkelijk een partij met een Marxistisch-leninistisch beleid maar na het intrekken van de financiële steun door de Sovjet-Unie in de tachtiger jaren is er een meer democratisch beleid met steun van de Rooms-katholieke orde Sant ’Egidio tot stand gekomen.

Van 1993 tot 2010 was de economische groei 7,5% per jaar maar van bijna niets naar een BNP van $ 14,3 miljard in 2010 stelt dit op de wereldranglijst nog steeds niet veel voor. De huidige economische groei verwachting komt van de enorme steenkoolreserves en de onlangs gevonden grote aardgas voorraden voor de bijna 3000km lange kust. China is opnieuw een van de grote investeerders met ruim $ 13 miljard per jaar tot 2020.

toch best mooie stranden

Volgens de beschrijvingen in onze reisgidsen is Mozambique een fantastisch land met mooie witte stranden, wuivende kokos palmen en kristalhelder water. Heel veel Zuid Afrikanen brengen hier hun (strand)vakantie door. Met deze hoge verwachting rijden we ruim 2000km door de zuidelijke helft van dit land.  Wij zien een vlak, armoedig ogend land met bijzonder weinig landbouw en wat er is stelt geen mieter voor. De mensen met hun onaardige blik zijn ongeïnteresseerd en lijken nog meer niets te doen dan wij in vele Afrikaanse landen tot nu toe hebben gezien. Op één camping na waren wij overal de enige gasten. De campings zijn totaal verlaten en sinds de laatste Zuid-Afrikaan  half januari na hun grote vakantie waren vertrokken is er niet meer schoongemaakt en geen onderhoud gepleegd. Onderhoud in Afrika is toch al een minder gebruikt woord, in de Swahili taal komt  het zelfs niet eens voor….De campings zijn in tegenstelling met de rest van Afrika slecht bewaakt, overal loopt de lokale bevolking te venten en ….. Je sluit alles goed af, het gevoel wat je na een klein jaar Afrika hebt opgebouwd geeft dit wel weer maar toch binnen enkele dagen tijdens een kort bezoek aan het strand waren mijn slippers gejat! De geroemde keuken van Mozambique, verse vis, kreeft en garnalen, soms was het redelijk maar ook krijg je een heerlijke garnalen schotel waarbij de garnalen ongepeld in de curry zitten….. al met al tekenend voor de indruk die wij van dit land hebben gekregen.

als ze op je kop vallen....

Of het nu komt door het seizoen, de regentijd of door ons zelf, wij hebben de beloften uit onze reisgidsen niet kunnen ontdekken. Was alles zo slecht, welnee, de zeewater temperatuur is met zo’n 28 gr prima, het water kraakhelder maar door de hoge golven viel er niet te snorkelen of lekker te zwemmen verder zijn alle duikcentra in deze cycloontijd gesloten. In deze tijd van het jaar is het er “broeierig” warm, overdag rond de 32 gr en ’s nachts koelt het maar enkele graden af tot 29 gr. een bijzonder constante prima temperatuur en in de regentijd hebben wij nauwelijks regen gehad.

zo beroerd zijn de wegen echt niet

als er even geen tankstation is dan....doen we het zo

De (verharde)wegen, volgens de reisgidsen erg beroerd, vielen ons reuze mee. De verse barracuda, van de visser gekocht op het strand was heerlijk, maar wel gegrild op onze eigen barbecue…..Het is maar hoe je het ervaart! 

 

 heerlijke barracuda voor op de grill....

                                                                           000