Je staat gewoon op je kop                                                                            -Suid-Afrika-

Vanuit Transkei gaan we langs de kust naar de havenplaats East London. We bezoeken de fabriek van Isringhousen SA, Jorn onze zoon heeft in 2003 hier stage gelopen. Wij waren bijzonder welkom bij Greg en zijn vader Gorden. Greg gaf ons een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. Deze fabriek produceert  stoelen voor bedrijfsvoertuigen en het is bijzonder interessant te zien hoe deze Europese fabriek op de het Afrikaanse continent zijn producten maakt.

 

Langzaam “lopen” wij de zomer uit, de winter in. De temperatuur vooral in de zuidelijke kuststreek wordt ’s nachts lager en de omgeving vochtiger. De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn tegengesteld aan die bij ons in Nederland, ook kent men voor de eenvoud hier geen herfst en geen lente, na Pasen begint gewoon de winter…. En de zomer?  Tja dat merken we later wel weer.

Jaren geleden op een van de vele nacht vluchten op het zuidelijke halfrond zit ik door het cockpitraam naar de prachtig heldere sterrenhemel te staren, even niet gestoord door onze altijd lieftallige en goed verzorgende stewardessen. Ineens begin ik aan mijzelf te twijfelen, gisteravond thuis stond de maansikkel toch andersom? Tijdens mijn (vlieg)werk heb ik toch echt nooit alcohol gedronken! Maar ik wist het zeker. Hier over na denkend realiseer je, dat op de ronde aardbol door de zwaartekrachtwerking je ten opzichte van gisteravond nu gewoon op je kop staat (zit)….. en andersom tegen de stand van de maan aankijkt! Op de evenaar ligt hierdoor de sikkel van de maan op zijn zij…. We kennen allemaal op het noordelijk halfrond de poolster, Polaris, deze staat vrijwel in het verlengde van de aard as wijzend naar de noordelijke hemelpool. Op het zuidelijk halfrond kennen wij geen waarneembare poolster maar wel het Zuiderkruis. Deze is niet zichtbaar op noordelijk halfrond en  daardoor kenmerkend voor het zuidelijke deel van de aarde. Het sterrenbeeld bestaat uit 5 sterren waarvan de 4 meest heldere sterren een kruis vormen, als je de lengte van de lange as 4,5 keer neemt heb je de positie van de zuidelijke hemelpool.  Beide, Polaris en het Zuiderkruis waren vroeger, voor het GPS tijdperk enorm belangrijke  ijkpunten voor de navigatie. Vele landen op het zuidelijk halfrond hebben het sterrenbeeld Zuiderkruis opgenomen in hun nationale vlag, o.a. Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa en de Cocoseilanden.

 

en zo zie je dat dan

We volgen de wel bekende tuinroute aan de zuidkust van Zuid Afrika, dit is de toeristen trekker in oktober en november  met als centrum het idyllisch gelegen plaatsje Knysna, het ziet er “uitgebloeid” uit tijdens de wat sombere paasdagen. Iets naar het noorden ligt de wereldhoofdstad van de struisvogel, Oudtshoorn.

Oudtshoorn, deze week na Pasen het cultureel centrum van de zuid Afrikaanse kleinkunst, het KKNK (Klein Karoo Nationale Kunstefees) voor muziek, theater  en de galeries. Uit alle hoeken van Zuid Afrika, Namibië en Botswana reserveren de mensen veelal een jaar van tevoren. Maar aan reserveren doen wij niet op onze reis, gelukkig passen wij nog net op de emergency stand, de laatste en kleinste beschikbare plaats op de locale camping. De locatie van de eerste muziek voorstelling die we bezoeken is een beetje moeilijk te vinden in donker, na wat rondvragen komen wij aan bij een woonhuis waar de deur op een kier staat. Voorzichtig lopen wij binnen en roepen “vollúúúk” zoals wij dat thuis gewend zijn. Wij zijn tot onze verrassing  de laatste van de slechts 7 gasten voor de kamer voorstelling van die avond, meer passen er niet in en ze zitten allemaal op ons te wachten. Het wordt een fantastische avond, de gospel zangeres, de jazz zanger samen met een keyboard speler zijn echt geweldig. De ruim geschonken wijn, de traditionele potjiekos ( zuid-afrikaanse stoofpot), de ongekende  intieme gezelligheid maken deze avond onvergetelijk en dat alles voor een prijs waar je in Nederland nog nauwelijks voor naar de bioscoop gaat. Na drie dagen kunst en muziek voorstellingen is onze culturele kennis weer voldoende aangescherpt.

Via de semi dessert, het Karoo National Park en “route 62” door een prachtige afwisselende omgeving en genoemd naar de weg r62 komen wij op het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent en dat is niet Kaap de Goede Hoop zoals velen denken maar het 170km meer zuid-oostelijk  gelegen Kaap Agulhas. Dit is de plek volgens de “International Hydrographic Organisation”  waar de twee machtige oceanen samen komen, vanuit het oosten de Indische oceaan met de warme Agulhasstroom en vanuit het westen de koude Benguelastroom afkomstig uit de Zuidzee rond Antarktica. Door de verraderlijke stromingen, de reusachtige golven van soms meer dan 30 m hoog  tijdens de winterstormen en de vele scherpe rotsen en riffen is dit al eeuwen lang een zeer beruchte plek voor de scheepvaart. Op dit moment zijn er ruim 120 scheepswrakken gelokaliseerd. In 1849 is de schitterende Kaap Agulhas vuurtoren gebouwd, om de zeevarenden die de sterrennavigatie niet zo nauw nemen beter te kunnen waarschuwen.  Het is een fotogeniek” Ligthouse” helaas staat hij nu wegens renovatie in de steigers. Maar de vorm van de bewolking  is door de luchtstromingen in dit deel van de wereld vaak erg mooi en dat compenseert dit weer in ruime mate!

Mijlpaal,

Het bereiken van deze plek op 8 april 2013 is de eerste grote mijlpaal van onze reis, 354 dagen, inclusief  64 dagen onderbreking thuis heeft de reis geduurd sinds ons vertrek op 20 april 2012 vanuit Broek op Langedijk. Ten aanschouwen van enkele verontwaardigde bezoekers hebben we dit met een bijzondere fles rode Zuid Afrikaanse “bubbles”(uniek in de wereld), geproduceerd volgens “de méthode cap classique”  (mag buiten de Franse champagne streek geen champagne heten) op deze plek gepast gevierd! De auto kon er net niet komen vandaar de twee foto’s. Voor de statistiek is Kaap de Goede Hoop misschien wel de een betere plek om dit te doen, je rijdt tenslotte in Afrika de meest spectaculaire, enerverende en tot de verbeelding sprekende route van Cairo naar Kaapstad, de fles staat klaar om het daar nog eens “lichtjes” over te doen……

cape Agulhas, meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent

2 dagen later.....Kaap die Goeie Hoop!

Werkelijk een eldorado voor de wijnliefhebber, Zuid Afrika een nieuw wijnland in de wereld? In 1656  ruim 350 jaar geleden was het Jan van Riebeeck die al de eerste druivenstokken planten. Na de afschaffing van de Afrikaanse apartheid is het tot een enorme ontwikkeling in de wijnbouw gekomen. Het proeven van de wijnen op de estates is hier werkelijk het summum op de wereld. Je bent op bijna alle wijnboerderijen van harte welkom, het personeel doet zijn uiterste best het je zo aangenaam  mogelijk te maken. De glazen om te proeven worden er voller geschonken dan die in onze Europese exclusive restaurants en de aanwezige spuugbakken worden hier zelden gebruikt. De ambiance is er voortreffelijk binnen of buiten in de schitterend tuinen of tussen de wijnstruiken. Vandaag (al voor de zoveelsete dag op rij), was onze eerste tasting van jawel 12 verschillende wijnen incl. 3 bubbles,  gedurende 2 uur helemaal gratis...... Dit staat zo niet vermeld in de “Platters” de Zuid Afrikaanse wijn-bijbel die ieder jaar in maart opnieuw verschijnt met een beschrijving van bijna alle Zuid-Afrikaanse wijnhuizen en wijnen, dit waarschijnlijk alleen al voor het ruime aantal bezoekers vanuit Nederland….?  Hier geldt nog ter bescherming van de wijnindustrie, als je maar thuis kan komen is wel goed met je bloed percentage in je alcohol….. 

tja het blijft een zeer interessant land....... 

                                                                                000