nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Naar de haaien                                                                                         -Suid Afrika-

Voor zwemmers in zee is het angstaanjagend een vin op je af te zien komen, het wordt direct met haaien geassocieerd . Haaien blijken nieuwsgierig en om te onderzoeken waar ze mee te maken hebben bijten ze erin….. De meest gevreesde haai, de grootste in zijn soort is de witte haai of mensenhaai, hij jaagt niet actief op mensen maar verwart deze soms met zijn prooidieren,  een  voorbeeld hiervan zijn de haai “aanvallen” op surfers. Onder water lijkt dit voor een haai veel op hun lekkernij de zeehond, gelukkig in de meeste gevallen verdwijnt de haai na de eerste beet.  75% van de menselijke confrontatie met haaien eindigt gelukkig zonder dodelijke afloop.

 

Op meerdere plaatsen op de wereld probeert men badgasten te beschermen tegen deze haaiaanvallen door netten te plaatsen en/of de zogenaamde “drumlines” dit zijn grote vishaken die dagelijks van aas worden voorzien waarop de haaien zich als een vis in vast bijten. Deze controversiële middelen worden in Zuid-Afrika voor de kust bij Durban door “Kwazulo-Natal Sharks Board” sinds 1952 toegepast. Vanaf begin 1940 was er een enorme toename in haaiaanvallen op zwemmers, in 8 jaar tijd waren er 21 aanvallen waarvan 7 dodelijk. In navolging van Australië werden de netten geplaatst in combinatie met drumlines. Deze netten sluiten niet het zwemmersgedeelte langs de kust af zoals velen veronderstellen maar deze ruim 200m brede netten worden 400m uit de kust geplaatst soms 1, 2 of 3 naast elkaar. De hoogte is slechts 6 meter zodat de haaien er “gewoon” over en onderdoor kunnen zwemmen…… wat is dan de bescherming voor de zwemmers zou je denken.  Toch blijkt dat de haaiaanvallen hierdoor met 90% wordt verminderd.

                     

locaties van haai aanvallen

Het controversiële hierbij is dat er jaarlijks vele honderden haaien, dolfijnen, schildpadden enz. verstrikt raken in de netten. Dagelijks in de vroege ochtend worden alle netten gecontroleerd, de verstrikte levende dieren losgemaakt en de dode dieren verwijderd. De dode haaien worden vervolgens ingevroren en voor “studie” doeleinden gebruikt.

In Australië heeft men inmiddels veel netten verwijderd en is men overgestapt op drumlines, goedkoper en makkelijker te onderhouden en zeker zo effectief. De netten raken nogal eens los met alle gevolgen voor de scheepvaart.

Het informatie centrum van het “Kwazulo-Natal Sharks Board” heeft enkele keren per week een informatie sessie voor bezoekers waarbij een haai uit de vriezer voorraad wordt ontleed. Veel belangstelling is er vanuit de scholen in SA, al met al een bijzonder leerzame, misschien controversiële info sessie! Maar je kunt voor de kust bij Durban wel lekker zwemmen……

vandaag een flinke "white shark"

net messen

de enorme lever wordt verwijderd

zo de lever, maag en darm zijn er uit

dat is interessant

allemaal even voelen...

nu durf ik wel..

                                                                                                    000