nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

No worries mate                                                                                              -Australië SA-

Het loopt tegen kerst en het eind van 2014, in Australië is de beleving anders dan wij in Nederland gewoon zijn. De knusheid misschien wel de kneuterigheid, de korte koude dagen, lange avonden en de gezelligheid in Nederland maken dit tot een bijzondere tijd. Hier in Australië zie je best wel eens een kerstslinger of ster geplakt op een muur of hek. Daar het woord gezelligheid in de meeste talen niet voorkomt, ook niet in het Australisch Engels heeft kerst misschien een andere beleving. Het gaat allemaal bijna ongemerkt langs je heen.

Inmiddels zijn alle kuren van de Bremach opgelost, hij rijdt weer als nooit tevoren en het nieuwe voorruit geeft weer een helder zicht op de Australische omgeving. Wij zijn via de enorme graanvelden naar het kustgebied van west Australië gereden. Het is volop oogst tijd. Door de grootte van de boerderijen moet je het net treffen om een combine dicht bij de weg te zien. Even een foto maken van dichtbij, direct wordt je uitgenodigd om een rondje mee te gaan op de combine en even later zit je in een grote vrachtauto op weg naar de centrale coöperatieve graan opslag. Dit is Australië met de slogan “No worries mate”, wat o.a. ook betekend “je bent welkom” beleef je deze geweldige mentaliteit die wij in Europa maar zeker in Nederland misschien door onze gehaastheid en het gevoel “waar bemoei je je mee” allang niet meer kennen. Zo bezoeken wij twee ruim 7000 ha grote graan bedrijven. De enorme graanvelden geven het gevoel alsof Australië de hele wereld kan voorzien van graan. Niets is minder waar, tot mijn verbazing leveren ze slechts 4% van de wereld graan productie, de EU is hierin veruit de grootste producent met ruim 27%. De opbrengsten hier in West Australië zijn ongeveer een 1/4 van de Nederlandse productie per ha, daar staat tegenover dat de bedrijven vele malen groter zijn. Er vind ook geen vruchtwisseling plaats, jaar op jaar wordt er alleen graan verbouwd. De enorm grote machines zijn super modern, via gps en graan flowmeters wordt de actuele graanopbrengst per ha en het vochtgehalte nauwkeurig in de “cockpit” van de combine op een computerscherm weergegeven en opgeslagen. Deze gegevens worden later weer gebruikt voor het aanpassen van het bemesting plan in het volgende jaar.

15 meter maai breedte...

 no worries mate

Het is wennen hier in Australië, langzaam zie je de cultuurverschillen met bv. Nederland. De mensen lijken in eerste instantie afstandelijk, ze zijn het niet. Ze bemoeien zich alleen niet met elkaar. Men heeft respect en waardering voor een andermans spullen en gewoonten. Ze laten elkaar met rust. Er heerst een strenge discipline van jongs af aan. Je ziet schoolklassen in hun verplichte school uniform vaak met een hoedje tegen de zon. Wij zien een middelbare school groep in de stad lunchen, een van de jongens wil zijn boterham zakje naar de vuilnisbak brengen die tien meter verder staat. Hij wordt terug gehaald door de leiding, de vuilnisbak staat net buiten het kadergebied waarbinnen de scholieren mogen lunchen. Dit alles gaat zonder stemverheffing en zonder protest van de leerling. Als er een bal tegen het wiel van de camper rolt komt de jongen zijn excuus aanbieden, zo maar een paar voorbeelden. Ieder klein dorp heeft zijn mooie kinderspeelplaats, prachtige schone openbare toiletten, alles is volkomen vrij van vandalisme. Er zijn zeker zoveel overheids regels als in Nederland, de straffen, meestal geldboetes op overtredingen zelfs vele malen hoger en de overheidsdienaren hebben hier ontzag en kennen geen pardon.  Klein voorbeeld, het schenken of verkopen van alcohol aan minderjarigen (beneden 18 jaar) of aan een al dronken persoon, de persoon zelf $2000 de bar tender $4000 en de eigenaar van de bar $10.000 als je het ziet gebeuren en niets meld ben je medeplichtig en kost je $2000. Ze kennen bij het passeren van staatsgrenzen strenge regels voor het vervoer van fruit en groenten dit is meestal zonder uitzondering niet toegestaan. Boetes op overtreding voor de gewone reiziger slechts $315 de road-train chauffeur die vergeet zijn appeltje weg te gooien $10.000 en de vervoerder die zijn kistje aardbeien uit eigen groetentuin meegeeft aan de chauffeur voor zijn neef wat verderop krijgt $100.000 boete!

Dit land waar je tijdens het reizen een ongelofelijk veilig gevoel krijgt, wordt deze week opgeschrikt door een aanslag van een islamitische “gebrainwashte” gek in Sydney.  Man Haron Monis,  die volgens Elsevier de lachwekkende naïviteit van het Westen ten aanzien van deze terreur dreiging bewees. Het is maar hoe je het bekijkt, maar velen in het westen zijn het hier mee eens.

 Langzaam rijden we langs het kustgebied vanaf het prachtige Ningaloo reef, 2000 km ten noorden van Perth richting Adelaide. Het Australische “mainland” heeft ongeveer 26.000km kustlengte. Het is maar welke informatie bron je hiervoor neemt, het varieert van 18.000 tot ruim 66.000 km (voor Nederland tussen de 450 en ruim 1900km) incl. eilanden of niet en welke kaart je gebruikt. Het World Resources Institute (WRI is een wereldwijd onderzoek organisatie die ideeën in actie omzet vanuit het oogpunt van milieu, economische kansen en het welzijn van de mens) , gebruikt een vector rekenmethode waarbij nagenoeg iedere cm kust wordt berekend en zo kom je op deze onrealistisch grote getallen. Het Ningaloo reef is veel minder bekend dan de Great Barrier reef ten noord oosten van Australië. Het heeft echter niet te lijden door de veranderde weersinvloeden die de afgelopen decennia heel veel schade heeft gegeven aan het Great Barrier reef. Het ligt dicht bij de kust en de onderwaterwereld is fantastisch.

Ningaloo reef (geen eigen foto's, wel tijdens onze snorkel tour genomen)

Het Australische kustgebied is afwisselend wij zijn het land nu bijna rond. Het oosten heeft veel kleine stranden het noorden veel mangrove begroeiing het noord westen is ruig. Het zuiden prachtige stranden afgewisseld met hoge kliffen. Nergens zijn de stranden druk, zelfs op Manly  en Bondi beach, de meest bekende stranden van Sydney zijn rustiger dan Callantsoog op een door de weekse zomerdag. Al zijn er honderden mensen op het strand of waar ook in dit land, de enige harde stemmen die je hoort zijn van de buitenlandse vakantiegangers die te kort in dit land verblijven om te beseffen welk gedrag ze eigen zijn en om zich aan te passen aan de voor veel Nederlanders begerenswaardige rustgevende mentaliteit van de Australiërs.

WA Australië prachtige witte lege stranden

afgewisseld door hoge kliffen

                                                          No worries mate

 

                                                 Fijne Kerstdagen!   

   

    

                                                                           - 000 -