nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Oud en Nieuw op een colaatje.                                                                       -Australië-Tasmanië-

Het mag niet ontbreken, al bijna 10 maanden horen we van veel Australiërs, het “Margaret River” wijngebied ten zuiden van Perth in West Australië  behoord tot de top van de wereld. De “Wineries” liggen veelal verscholen tussen de bossen, de proeverijen zijn bijna altijd kosteloos. Maar door gebrek aan uitstraling  en de goedkope “slurpwijn” die ze hierbij schenken valt het een beetje tegen. Wij vinden er best prima wijnen maar dan moet je de beurs wel open trekken, vanaf de 50 A$ (€ 35) begint het een beetje op kwaliteit wijn te lijken. We vinden een uitzondering  “Voyager Estate”, de eigenaar en zakenman Michael Wright is geïnspireerd door de handelswijze van de Nederlandse VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en produceert onder het VOC handelsmerk zijn beste wijnen! Het wijnhuis is in de Zuid-Afrikaanse Kaapse stijl gebouwd en de “wijn maker” is in Zuid-Afrika getraind. Je proeft het direct aan de wijn, naar onze mening zouden ze dat in Australië meer moeten doen .  De wijngebieden in Zuid Australië bij Adelaide die we later met kerst aandoen tonen iets vriendelijker maar alleen de kleinere “wineries” laten de betere wijnen proeven.

entré Voyager Estate

Voyager Estate, Kaapse stijl

echte oude ranken

Lindemans slurpwijn voor AH....staat er erg mooi bij!

De zuidkust, de lange kustweg door de Nullarbor Plain  (semi-dessert) verbind West Australië met het drukker bevolkte en kleinschaliger zuiden met Adelaide en Melbourne als grote steden in de staten Zuid Australië en Victoria. De Eyre Highway, in de volksmond de Nullarbor heeft volgens de borden het langste, rechte stuk weg in Australië van 90 mile of wel 146.6 km lang. Wij hebben de indruk dat er veel meer kaarsrechte wegen zijn die veel, veel langer zijn of ontstaat die indruk misschien door de eindeloos beroerde stukken gravelweg die we hebben gereden? Hierna  wordt het een beetje minder spannend en we willen graag het vuurwerk met de jaarwisseling in Sydney zien. Dan kunnen we ook even weer genieten van onze kleinzoon en zijn ouders of is de reden van het bezoek aan Sydney net andersom?

 90 mile = 146.6 km rechtuit...

hmmm, ja zeker wel aardig recht

Het is een waar spektakel, dit jaar waren er meer dan 1,5 miljoen toeschouwers verspreid rond de baai van Sydney. Vele miljoenen volgen het via de tv. De populairste plaatsen zijn al ruim een dag van te voren bezet in de streng gecontroleerde tijdelijk alcohol vrije gebieden. De Harbour Bridge met het Operahouse is hiervoor het centrum, samen met 7 drijvende pontons  verspreidt in de baai rond deze wereld beroemde brug vanwaar het 7.2 milj. A$ kostende vuurwerk om precies middernacht in 12 adem benemende minuten de lucht in gaat. Voor ons een hele mooie plaats aan de noord kant van de baai, voor de meeste toeristen door het gebrek aan openbaar vervoer in dit deel onbereikbaar. Vreemd, in je korte broek en T-shirt ruim 3 uur wachten tussen heel veel metgezellen wel of niet op het picknick kleedje en door de strikt nageleefde alcohol vrije zone met je colaatje en een zak Smith chips wachten tot het zover is.

Het is in Australië zoals in heel veel landen op de wereld verboden zelf vuurwerk af te steken. We lezen op Nu.nl de berichten over Nederland, er gaat voor ruim € 65 milj. aan vuurwerk de lucht in, er word voor € 15 milj, schade aangericht en het trieste van alles ook dit jaar vallen er weer 23 ernstig gewonden. Reizen in deze  is relativeren,  je ziet hier telkens weer hoe het ook kan.  

Het is vakantie tijd, de scholen op het zuidelijke halfrond hebben hun grote vakantie  van kerst tot begin februari. De populaire toeristische gebieden lopen vol met vakantiegangers. De hoofdstad van Australië, weinigen buiten de het Britse verenigde Koninkrijk kunnen de naam zo noemen, zien we  als wat rustiger omgeving. Canberra. Na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1901, begon de strijd voor de hoofdstad tussen de staat Victoria met Melbourne en New South Wales met Sydney de twee grootste steden van de Australische federatie. In 1908 werd als compromis de beslissing genomen om een nieuwe hoofdstad te bouwen in een rustige vallei van de rivier de Molonglo in het zuiden van NSW.  Het gebied waarin de hoofdstad ligt werd als territorium buiten de staten gesteld en kreeg de naam Australian Capital Territory (ACT). De naam Canberra kwam van de berg (heuvel) waar nu centraal het parlementsgebouw staat en betekent “ontmoetingsplaats” in de Aboriginal taal.

nieuwe parlementsgebouw Canberra

Een hele nieuwe stad is door het Amerikaanse architecten echtpaar Walter Burley Griffin en zijn vrouw Marion Mahoney Griffen ontworpen met het oog op een landschappelijk uiterlijk. De opzet doet veel denken aan de het centrum van de stad Washington met het Capitool. De erg ruim opgezette groene stad kreeg al snel door critici de bijnaam “Bush Capital”.  Je vindt de stad prachtig of je vindt hem lelijk maar bijzonder is hij zeker. Alles draait hier om het centrale ambtenaren apparaat van Australië. Voor het bijzonder fraaie nieuwe parlementsgebouw is de “ontmoetingsplaats” berg afgegraven. Het nieuwe gebouw moest perse op de zelfde hoogte staan als waar het volk leeft en de indruk geven van een grote nieuwe ontmoeting  plaats voor het volk waar iedereen welkom is. Het aanzien is bijzonder, de flanken van het gebouw zijn bedekt met de afgegraven aarde en begroeid met een schitterend onderhouden gras mat waarbij het de indruk geeft alsnog een berg te zijn. Binnen hebben alle 4500 kamers en ruimten uitzicht op verschillende prachtige binnentuinen. Als trots staat er een zeer fraai geschenk van de Nederlandse staat tijdens de opening in 1988. Het is een Friese Staartklok uit het jaar 1792, hij loopt nog precies goed ook.

Canberra vanuit het parlementsgebouw

 Canberra

De laatste staat voor ons van Australië is Tasmanië ofwel “Tassie”. Met de ferry vanaf Melbourne is het 10 uur varen naar “Anthonie van Diemensland”  het eiland zuid van Australië met een oppervlak  van 2x Nederland en een half miljoen inwoners. Hobart is de  hoofdstad. In 1642 zo genoemd naar de toenmalige gouverneur generaal van Nederlands Oost-Indië door onze eigen Nederlandse ontdekkingsreiziger uit Lutjegast, Abel Janszoon Tasman. Aan het land werd weinig handelswaarde voor de VOC  toegekend door Tasman. Pas in 1803 komen er op  Van Diemensland Britse nederzettingen en in 1856 word de naam veranderd in Tasmanië als eerbetoon aan de ontdekking door Abel Tasman.

papavers (voor medische doeleinden???) Tasmanië

Het is na het weidse Australië een knus eiland, bergachtig en groen bebost door de hoge hoeveelheid jaarlijkse neerslag. Gemiddeld op plaatsen ruim 3x zoveel als in Nederland, ruim 2500mm. Toerisme is van steeds groter belang  voor de economie na inkomsten uit delfstoffen, kleinschalige landbouw, visserij en de houthandel.

mooie kleine wineries op Tasmanië

Een van de bijzonderheden is het plaatsje Port Arthur, gelegen in het zuid oosten van Tasmanië op een schier eiland. Hier groeien boomsoorten die erg geschikt zijn voor de scheepsbouw en tevens heeft het schiereiland een smalle landverbinding.  Het is  een uitermate geschikte locatie  voor het opzetten van een “werkkamp” voor zwaar gestraften en recidivisten uit het Britse Koninkrijk en door de locatie is het nagenoeg onmogelijk te ontsnappen voor de gevangen. Door de efficiënt opgezette gemeenschap, de militaire beveiliging en een strenge hiërarchie draaide dit jaren lang van 1832 tot 1853 volledig op de zware arbeidskrachten van de veroordeelden. Houthandel, de kolenmijn en scheepsbouw, verder was de gemeenschap in nagenoeg alle opzichten zelfvoorzienend. De locatie is zo mooi gelegen aan de Carnavon baai in het golvende landschap dat je het gevoel bekruipt bijna een delinquent te willen zijn in die tijd maar misschien beter nog de commandant zijn huis had een veel beter uitzicht dan het “raam” van de cellen…. 

uitzicht...

 Port Arthur 

plaatje, Tasmanië

                                                                        000