Indianen land Guatemala, Belize en Mexico
Sinds het laatste reisverslag is er aardig wat tijd verstreken. Inmiddels staat de hele wereld in het teken van het Coronavirus ofwel Covid-19, met als gevolg een totale “lockup” in de reiswereld met het advies, ga zo snel mogelijk naar je thuishonk of blijf waar je bent.
Wij zijn sinds februari terug in Nederland en hoeven deze beslissing niet te nemen. De camper staat in Teotihuacán, eigenlijk naast de Azteken Piramide van de zon en de maan langs “la Calzada de los muertes” (de Dodenlaan) op 50km van Mexico stad. Uniek in de wereld van overland reizen, in Mexico kun je een TIP (temporary import permit) voor je camper krijgen met een geldigheid van 10 jaar. Dit geldt alleen voor campers die als zodanig zijn ingericht en alleen als “camper, RV of motorhome” op het kenteken vermeld staat. Op een Nederlands kenteken staat dit echter niet. Het heeft ons 4 uur douane tijd gekost om dit toch voor elkaar te krijgen. Ondanks ons plan niet langer dan een paar maanden in Mexico te hoeven stallen zou een standard TIP voor maximaal 6 maanden ook prima zijn. Nu gezien de huidige situatie geeft 10 jaar een beetje rust om de corona perikelen in dit opzicht het hoofd te bieden. Na ruim 8 jaar reizen kennen we onderhand de ijzeren greep van de veelal onbuigzame, intolerante douane systemen die de meeste landen kennen.
Na “De Gewerenlanden” reizen we door Guatemala en Belize naar Mexico, de laatste landen van Latijns Amerika ofwel het Amerikaanse continent waar de Romaanse talen worden gesproken. Noord- Amerika valt onder het Anglo-Amerikaanse continent. Eigenlijk horen Suriname, (Brits) Guyana en Belize vanwege de Engelse en Nederlandse taal niet tot Latijns Amerika maar voor het gemak worden ze er bij gerekend.
Historisch gezien zijn deze landen bijzonder interessant door de Indianen culturen. Drie meest bekende indianen rijken van de ongeveer 350 bestaande in de 16 e eeuw vindt men er twee in Midden-Amerika. Het Maya rijk in en rond het Mexicaanse schiereiland Yucatán en het Aztekenrijk rond de Mexicaanse hoofdstad, Mexico Stad.
In Yucatán struikel je werkelijk over de overblijfselen van de Maya bouwwerken. Nu ligt onze belangstelling iets meer bij de recentere technologische ontwikkelingen en verbaas ik mij er steeds weer over hoeveel ruimte op ons druk bevolkte aardbol wordt gereserveerd voor overblijfselen uit het verleden. Je kunt geen spade meer in de grond steken of de kudde archeologen komen gewapend met miniatuur schepjes en kwastjes om jarenlang of voorgoed de benodigde ruimte te claimen als werelderfgoed.
In Yucatán en omgeving lijkt men dagelijks meer Maya ruïnes te vinden. Het massa toerisme wordt marketing wise naar enkele makkelijk bereikbare plekken geloodst, de rest van de vondsten liggen er dan ook maar wat verlaten bij.
Wat hebben deze indianen culturen ons als mensheid eigenlijk gebracht.
Azteken
- Warme chocola, van de cacao uit cacaobonen vermengt met water dit is populair bij ceremoniën.
- Kauwgom, tanden worden met het hars van bepaalde bomen schoon gemaakt.
- Popcorn, de Azteken offeren dit zelfs aan de goden.
Maya’s
- Rechtsstelsel, met als uitgangspunt rechtvaardigheid.
- Getal 0, waarschijnlijk maakten de Maya’s gebruik van het getal 0 in hun berekeningen. (in de literatuur is dit toegeschreven aan de Indiërs)
- Gevulkaniseerd rubber, al 100 jaar voor Charles Goodyear deze methode uitvindt.
- Alle indianen stammen offeren mensen aan hun goden die met hun volk communiceren via hun koningen. De Azteken zijn hier in het meest wreed en meedogenloos.(hier hebben we in onze huidige tijd gelukkig niets mee gedaan)
Inca’s
- Post systeem, koeriers die informatie en kleine goederen via een netwerk van wegen bezorgen.
- Gevriesdroogd eten, In de koude van de Andes laten ze aardappelen bevriezen onder een doek. De volgende ochtend wordt het vocht eruit gestampt. Hiermee blijven de aardappelen langer houdbaar.
- Hersenoperaties, ze verwijderen zelfs tumoren uit hersenen met een redelijk slagingspercentage.
Tikal, Guatemala
pauwkalkoen
Tikal, Guatemala
Tikal overzicht, Guatemala
In de 16 de eeuw komen de Spanjaarden massaal het continent op en met weinig soldaten en middelen zijn de Indianen stammen verslagen. Alles gaat te voet en als de indianen hun generaal verliezen slaat de rest op de vlucht door gebrek aan leiding. In aantal neemt de oorspronkelijke bevolking hierdoor snel af ook door de ziekten die de kolonisten meebrengen zoals pokken, tyfus, mazelen en griep. Halverwege de 18 e eeuw overleeft nog maar zo’n 5% van de oorspronkelijke bevolking deze invasie. Nagenoeg alle informatie over hoe deze culturen leefden is verloren gegaan. De Spanjaarden laten ons weinig tot niets na waardoor veel huidige kennis op summiere wetenschappelijke basis is gebaseerd. Wat er overgebleven is zijn de sterk geërodeerde bouwwerken, veelal een berg stenen die gerestaureerd worden naar de vorm hoe men denkt dat het er uit heeft gezien. De opgegraven beeldjes en werktuigen geven nog het meest overtuigende beeld uit die tijd.
lokale markt? welnee... Maya nederzetting Chichén Itzá dicht bij het toeristencentrum van Cancún en Playa del Carmen, Mexico
druk, druk, druk Chichén Itzá, Mexico
Chichén Itzá, Mexico
die Mayas speelden ook al "boter kaas en eieren" maar dan met de steen beitel!
behoorlijk afwijkende vorm piramide, Chichén Itzá, Mexico
Sinds Guatemala zijn er weer meer campings en vooral meer camperaars. We zien echt grote (Amerikaanse) bus campers en Europeanen die zich meer beperken tot de Noord-Amerikaanse geciviliseerde wereld.
Lago Atitlán, Guatemala
Lago Atitlán, Guatemala
centraal Guatemala
onderweg Guatemala
onderweg, Belize
Pajal, Guatemala
Chipam, Guatemala
busje is vol, Guatemala
Campeche, Mexico
Campeche, Mexico
mooie landing!
onderweg, van alles te koop
Mexico, zoals je het voorstelt
onderweg, Mexico
De laatste jaren hebben we veel Latijns Amerikaanse cultuur kunnen beleven met een prachtig inzicht in hoe men hier leeft en denkt. Het ruige Andes gebergte en de prachtige hooglanden hebben als schitterende natuur veel indruk gemaakt. De afgelopen jaren staat de wereld in het teken van het klimaat, dit werelddeel is jammer genoeg in een zeer rap tempo zich aan het ontwikkelen tot een grote vuilnisbelt. Bergen (plastic) afval in en naast de woongebieden. De manier om van je afval af te komen is hier eenvoudig, je laad het op je fiets, pickup of aanhanger en dumpt het net buiten het dorp. Lege flesjes, plastic enz. wordt via het raam de bus en auto uitgegooid. Gezien de corruptie en het geldgebrek bij de overheden is er helaas weinig zicht op een broodnodige cultuur omslag.
de keerzijde van onze "verpakking drift"
Het wordt weer tijd voor een stuk schonere en vooral minder druk bewoond gebied maar het plan om al deze zomer Noord Canada en Alaska te bereizen begint wel erg te wankelen door de huidige corona pandemie.
Wij wensen iedereen waar ook ter wereld, thuis of door de reisbeperkingen “opgesloten” een gezonde overwinning.
tot later......
Tot na de corona tijd!
000