nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

De ultieme test!

Het gaat gebeuren, de oneindige open vlakte doemt voor ons op. Nog even gaan de gedachten door mijn hoofd, hebben wij wel genoeg water? 180L, genoeg te eten? de koelbox/vriezer zit nokkie vol en Diesel? 220L tot de rand van de tank. De kaart ligt op schoot en de GPS is geladen.

Ja, wij zijn er klaar voor, zand rotsen kom maar op. De grootste woestijn van deze aarde de Sahara ligt voor ons……

Kaal?  Welnee, hier en daar staat een acacia, het voer voor de dromedaris ook veel rotsen en heel veel zand. Onbewoond? Het lijkt soms alsof achter iedere heuvel een nomade woont.

Wij gaan zo dicht mogelijk langs de Algerijnse grens, maar al snel worden we door de eerste de beste militaire post tegengehouden, sigaretten, mandarijnen de hele trukendoos gaat open maar wij mogen niet verder, het is te gevaarlijk de AQIM blijkt de afgelopen tijd hier te actief.

(Al-Qaida in de Islamitische Mahgreb (AQIM) is een Algerijnse Islamitische terroristische organisatie, haar oorspronkelijke doel was het omverwerpen van het Algerijnse regime teneinde in Algrije een Islamitische staat te vestigen. De groep hangt de Salafijja-stroming binnen de Islam aan. AIQM is de opvolger van de Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC) In 2006 sloot de GSPC zich aan bij het wereldwijde terroristennetwerk van Al-Qaida, in januari 2007 veranderde de GSPC haar naam in Al-Qaida, in de Islamitische Maghreb)

Wij moeten een meer westelijker track volgen, verder van de grens en rijden 2 uur onze route terug. 

Er zijn van die dagen….. wij hebben een prachtige plek uitgezocht voor de eerste woestijn overnachting vlak achter een groot zandduin een beetje uit het zicht. Wel een beetje zand om er te komen, maar dat hebben wij al meer gehad vandaag, de Bremach doet het best, de bandenspanning omlaag van 4bar naar net iets meer dan 1bar en het ding rijdt overal overheen. Maar voor dit kleine stukje is het vast niet nodig. Tegen het eind van de dag, de vermoeidheid speelt op. Muurvast komen wij te zitten in het mulle zand zo’n 20meter voor de gekozen plek. Het wordt graven, bandenspanning verlagen, duwen mopperen waarom nou precies hier. Onze hele borreltijd spenderen wij er aan, wij redden het net voor donker en leggen alles weer bij.

De Sahara is de ultieme test voor materieel maar vooral voor de mens!