nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Eindeloos

Van Algeciras (vlak naast Gibraltar) via Cadiz naar San Sebastian in het noorden van Spanje is een slordige 1150km snelweg. We rijden uren lang met de voet op het gaspedaal in dezelfde stand. Precies hier vertoont de Bremach een van zijn test mankementen en werkt de cruise-control niet meer. Je krijgt er een “lamme poot” van. Al zou je het in een keer rijden dan hoef je minder keren dan één handvol vingers je voet van het gaspedaal te halen voor verkeerssituaties. Eindeloos schitterende lege autosnelwegen…… eindeloze uitgestrektheid, eindeloos moderne landbouwgebieden passeren wij tussen Cadiz en Savilla, onze Flevopolders vallen hierbij in het niet. Eindeloze grote wijngebieden ten noorden van Mérida, de driehoek Paarl, Stellenbosch en Franshoek in Zuid Afrika is in vergelijking een “volkstuintje”. Eindeloos mooi is het deel van de uitlopers van de Pyreneeën in Baskenland, het zijn werkelijk bergen aan zee.

Eindeloze  financiële problemen, met een schier eindeloos werklozen probleem in dit eindeloos prachtige Europese land.

Is dit het waard, Spanje financieel te blijven steunen vanuit de EU? De investering nu, betaald zich in de volgende generaties zeker terug.

Mijn antwoord is dan ook een eindeloos…..Ja!

Tot 1975 zat Spanje stevig onder de duim van de dictator Franco, die de macht greep op het einde van de Spaanse Burgeroorlog. Franco hield de ontwikkeling van Spanje op vele manieren tegen, toen hij stierf en Koning Juan Carlos hem opvolgde, stichtte deze een democratie en kwamen er grote veranderingen. Sommige zijn nog steeds niet voltooid. De meest opvallende was de transactie waarbij Spanje zijn ziel verkocht aan het toerisme, en begon met de naamgeving van de Costas, de bouw van grote hotelcomplexen en uitbreiden van luchthavens. Spanje begon ook zijn liefdesrelatie met de auto en vandaag heeft het een van de hoogste percentages van de snelweg kilometers tot de bevolking. Niet slecht, gezien er in 1977 vrijwel geen snelwegen waren.

Ondanks het tegengestelde EU-beleid, slaagde Spanje erin om enorme wegenbouwprogramma’s uit te voeren met financiële hulp vanuit de EU-begroting. Hoe doen ze dat? Het antwoord is blijkbaar dat de EU Spanje aanziet voor een arm land, en is doordoor bereid enorme hoeveelheden euro’s aan Spanje beschikbaar te stellen om zoveel asfalt aan te leggen als ze willen dit om de Spaanse vervoersinfrastructuur aan te passen aan het Europese "norm" niveau. Als Spanje nu pas de Europese “norm” nadert, kunnen wij dan alsjeblieft wat geld voor nieuwe autowegen krijgen?